Alla vill ha katt

Katt-boom!

Det råder en katt-boom i Sverige. Jag får förfrågningar från alla möjliga håll. Dels om jag själv snart kommer ha kattungar, dels om jag känner någon uppfödare av någon särskild ras som väntar kull.  Vänner och bekanta skaffar katt, köar efter ”rätt katt” och drömmer om en egen katt.

= Så himla roligt !

Ibland önskar jag att man kunde få leva ett par liv till, så att även jag hann uppleva hur det är att leva med en Maine Coon, en Bengal eller varför inte en Abessinier. Det finns så många spännande kattraser!  Dock tror jag att man gör klokt i att hålla sig till en ras, eller några till temperamentet, liknande raser. Jag tror inte att mina lugna Heliga birmor skulle uppskatta en ”vild Bengal” till kompis till exempel.

Så hur går man tillväga när man vill köpa en (ras)katt?

  • Mitt första råd är att planera för köpet i god tid. Förhastade köp slutar sällan bra.
  • Fundera på vilken slags katt som passar dig och din livsstil.
  • Läs på om rasen.

Om du vill köpa en raskatt – googla efter en rasring på nätet, där hittar du mer information om rasen, uppfödare och annonser. Tänk på att det ofta tar tid att hitta rätt katt. Uppfödare (med ovanliga och populära raser) kan ha väntetider på flera år på sina kattungar.

Några informativa sidor om kattraser:

Kattraser

Kattraser

Bondkatter (huskatter) och blocketannonser

Tänker du att en bondkatt (huskatt) det vill säga en katt utan stamtavla är okej – betala då inte ett överpris för att det står att katten består av några procent av en ”riktig ras” i annonsen.

[Det säger ingenting annat än att raskattens uppfödare brutit mot SVERAK:s regler. Att låta en raskatt med stamtavla para en huskatt, katt utan stamtavla, innebär att man som uppfödare utesluts ur förbundet].

Kanske smet raskatten ut och parade grannens bondkatt, vips har vi en kull bestående av bondkatter som i tex Blocket annonser ofta benämns som ”50 % bengal” eller ”Halv birma halv ragdoll” till exempel. Detta innebär Inte att du köper: en raskatt. Katten kommer till exempel inte kunna försäkras på samma sätt som en raskatt. Kattens bakgrund, det vill säga sjukdomar i släkten, inavel etc. vet du ingenting om.

Varför kostar en raskatt 8000-20 000 kronor?

  1. Uppfödare av raskatter med stamtavla har investerat tid och pengar i sina katter. Det är till exempel svårt att hitta en katt till salu som man får använda i avel.
  2. Raskatter har ofta deltagit i hälsoundersökningar, en hjärtscanning kostar tex ca 2200 kronor.
  3. Raskatter har ofta ställts ut på utställningar – för att erhålla en titel måste katten ha deltagit i minst 3 utställningar-  med goda resultat. Utställningar innebär resor, övernattningar och anmälningsavgifter.
  4. En raskattunge som säljs enligt Sveraks regler är vid leverans: vaccinerad 2 ggr, ID-märkt och besiktad av veterinär inom sju dagar före köpet.
  5. Att föda upp en raskattunge innebär tex: en egen försäkring för kattungen, utfodring med kvalitetsfoder, kostnader för registrering av stamtavlan, kostnad för vaccin, kostnad för ID-märkning och kostnader för veterinärbesiktning(ar) mm.

Länkar:

Här en kampanj för att försöka få Blocket att skilja på annonser för ras- och huskatter, läs gärna och skriv under om du håller med:

http://www.skrivunder.com/blocketannonser

Jag är ägare och uppfödare av Helig birma. Rasring för helig birma finner du här:

http://www.birma.se/

Lyssna gärna på detta klipp: ”Varför vill så många köpa dyra raskatter?”

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=438&artikel=6519903

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked