Du nya, det fria

Att skriva blogg i semestertider är ingen enkel sak.

För att kunna sätta mig här med datorn och denna fantastiska vy har jag: letat förlängningskabel i förrådet. Flyttat på badhanddukar och blöta badkläder (som skymt min vy). Startat om datorn två gånger (på grund av ivriga tasstramp). Hämtat myggspiraler för att skrämma iväg getingar (och konstaterat att myggspiraler inte hjälper mot ‘sörmlandsgetingar’ och kokat nytt sockervatten till mördar-Pet-flaskorna). Belle har jag inte behövt placera på datorn (hon är där matte är).

Sedan dog nätverket.

Och nu fem dygn senare är jag tillbaka!

Nytt försök att skriva ett blogginlägg. Det tar lite tid att ”orka” börja om. [Barnen har fått sina Ipads, maken har popcorn i åtminstone 30 minuter och katterna är trötta. Alla möjligheter finns för att lyckas skriva lite].

Små-katts-”förälder” igen 

Lilla (baby-)Belle är SE*Vita tassar(nu):s senaste tillskott och den fjärde heliga birman i katterian sedan starten 2013!

Alla flerbarns/katts/föräldrar kan ”gången”:

-Med första barnet (läs katten) är man orolig, rådvill, osäker och förbannad. Varför kan man inte få ETT svar på alla frågor. Var finns manualen?!?

-Med andra barnet (läs katten) har man viss erfarenhet och man känner sig inte nödvändigtvis lugnare men i alla fall lite säkrare på de saker man fått erfarenhet utav.

-Med tredje katten infann sig åtminstone hos mig ett ”jaha-ja”. Såhär kan det också vara. Här kom insikten till mig om att heliga birman är en ras med en del kännetecken men varenda liten helig birma katt är den andra olik. Så häftigt!!!

Och här sitter vi nu med vår fjärde helig birma katt! Lilla (baby-)Belle som redan bevisat att:

  1. Becky är inte världens snabbaste katt. Det är Belle.
  2. Maräng är inte världens keligaste katt. Det är Belle.
  3. Walte är inte världens puffigaste katt. Det är Belle.

Det är roliga saker att få uppleva. Att få rita om sin egen ”kattupplevelse-karta” lite. Och ja, det är därför ni ser att jag gör annorlunda denna gång.

Att ha sin raskatt lös ute i det fria!

SE*Pinkalicious Maräng:

Maräng fick börja sin utevistelse i sele. I 1,5 års tid fick hon då och då vistas utomhus i vår trädgård i sele. När hon var mogen nog – närmare 2 år – släppte jag ut henne i ösregn på vår tomt. Hon lärde sig snabbt : klockan!

19:30 satt Maräng alltid vid vardagsrumsfönstret – redo att få utforska hösten i vår trädgård.

Maräng gjorde tre misstag det första halvåret.  Husse fick hämta hem Maräng från grannarnas höga träd tre gånger. Sedan har hon inte gjort några misstag och hon håller sig inom ”ropa-hem-radie”.

IT*Brooksfield ship Becky:

Becky fick även hon börja sin utevistelse som kattunge i sele. Då Becky inte verkade särskilt familjekär – utan älskade Alla besökare vågade vi inte släppa ut henne! Men så kom ögonblicket då vi nästan ville kasta ut henne!!! Becky visade sig nämligen Hata vår tredje katt Walte. Vi provade precis Allt för att få Becky på andra tankar än jakt/död! Ingenting fungerade.

Ensam, utan familjens medgivande, tog jag då beslutet att släppa ut Becky. På samma sätt som Maräng. Ut i trädgården i ösregn!

Döm om vår allas förvåning när vi upptäckte att Becky inte ens rörde sig inom ”ropa-hem-radie”. Becky höll sig precis på tomtgränsen!

Fortfarande idag kissar Becky in sitt revir i buskarna och utanför dem går hon inte. Becky är familjens absolut trognaste katt som aldrig gjort något ”klätter-misstag” eller inte gått att ”ropa hem”. Och JA Becky är en mycket gladare katt (om än sur för tillskottet Belle).

FI*Kirakan Walk with me

Walte vår tredje katt var nöjd med vår 50 kvm rasthage som katterna alltid har tillgång till. Någon enstaka gång hade jag Walte motvilligt ute i sele men det kan inte varit mer än max 5 gånger. Jag ville inte ”lära” den underbart nöjda killen att det fanns ett liv utanför hemmet. Walte är numera kastrat och vistas ute i sele med sin nya ägare.

SE*Vita tassar(nu) Belle

 Nej jag hade verkligen inga planer på att låta henne gå lös. Men Belle ville annorlunda!

Det har gått alldeles utmärkt att hålla Maräng, Becky och Walte inne i vår sommarstuga. De har aldrig lyckats ta sig ut eller än mindre gjort några större försök fastän de provat utevistelse i sele. Detta visade sig vara helt annorlunda med Belle.

Belle skulle UT och hon visade på en rymningsförmåga av sällan skådat slag. Nät och staket kunde inte stoppa henne! Gång efter annan lyckades hon ta sig ut – fråga mig inte hur! Och där satt hon sedan på gräsmattan, en meter från stugan med nosen mot himlen – nöjd! Lätt att fånga då hon inte rörde sig en millimeter.

Jag testade om hon gick sin väg. Maräng och surtant-Becky hjälpte ivrigt till… (bor det vallhundar i helig birma katter? Ännu en ny-upptäckt). 

-Inte dit! Där borta bor en hund!

-Inte dit! Det är inte vår tomt.

Och jag ropade.. och ropade. Och hon kom varenda gång! Belle visste sitt namn.

Hon kommer inte om jag ropar Maräng eller Becky men hon kommer alltid skuttande när jag ropar Belle.

Så här står vi nu. Med vår fjärde heliga birma som lär oss nya saker. Och Becky, sur-tanten har tagit frivilligt jobb – som barnvakt:

SE* Vita tassar(nu) önskar er Alla en fortsatt underbar sommar !

Vi håller tassar & tummar för regn –> våra fyrbenta behöver nu akut mat (hö). 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked