En vecka i Sverige

-Hej Walte här ! Jag har inte lärt mig svenska ännu men matte som kan mitt modersmål, finska, skriver åt mig.

img_1622
Walte | Copyright © 2016 Jessica Olsbo | All Rights Reserved

Imorgon är det förutom Finlands självständighetsdag, en vecka sedan jag flyttade från Finland till Sverige.  Jag bor i ett stort vitt hus med tre våningar. Min familj består av matte, husse,  lill-matte, lill-husse och två nya kattkompisar: Maräng och Becky.

Den äldsta av katterna, Maräng, är som en mormor för mig! Hon blir inte ett dugg sur när jag gör mina överraskningshopp som innebär att jag hoppar på henne bakifrån, när hon vilar sig.  Hon bara ler mot mig!

Maräng envisas med att tvätta mig så ofta hon kommer åt, vilket innebär att jag ser ut som en tvättbjörn nyss tagen ur en tvättmaskin, för jämnan. Maräng är min bästa vän.

Matte säger att det sällan blir som man tänkt sig. Hon trodde att det skulle ta lite tid för Maräng att acceptera en nykomling som mig men att Becky skulle välkomna mig med öppna tassar.

img_3089
Extramormor Maräng | Copyright © 2016 Jessica Olsbo | All Rights Reserved

Becky som flyttade in i somras är det liksom lite upp och ner med. Ibland försöker hon pussa mig på nosen för att i nästa stund jaga in mig i ett hörn. Jag och hon får inte vara ensamma ännu. Matte är orolig att hon skrämmer livet ur mig.

Stundtals kan vi leka riktigt bra men sen går det liksom överstyr. Becky är mycket större än mig, kommer hon åt mig med sin tass flyger jag tvärs över rummet och det är ju inte så kul. När jag säger att hon ska sluta svarar hon på italienska, ett språk som är svårare än svenskan som jag ju hör hela tiden nu.

Matte säger ofta att det var ju tur att hon inte hyrde ut källarlägenheten.

När Becky inte kan behärska sig utan vill jaga mig säger matte att det är dags för Becky att gå ner till snickerboa. Då menar hon att Becky ska lugna ner sig i källarlägenheten. Oftast får min bästis följa med henne ner, det har hon inget emot.

img_3070
Becky ”Vaddå jagat Walte” | Copyright © 2016 Jessica Olsbo | All Rights Reserved

Snickerboa är ett spännande ställe och jag ser fram emot att få vara där mer. Där finns ett klätterträd, mjuka sovplatser, garderober som min bästis är proffs på att öppna och mest spännande av allt, en utgång till livet där ute, inhägnat förstås men ändå.

När matte såg att jag blev besviken över att jag inte fick prova uteplatsen sa hon att den som väntar på något gott. Det är just ny byggställningar på vita huset men så fort de är nere kommer vi katter få en alldeles egen balkong med ett högt klätterträd. Det kommer bli underbart att få en utsiktsplats över mitt nya hus, mina nya ägor, i mitt nya hemland.  Jag lovar att dela den med mina vänner.

 Matte säger att det bara är en tidsfråga innan Becky blir kär i mig. Att vi i framtiden kommer baka kakor tillsammans! Låter overkligt i mina öron men matte kanske har rätt. Jag hoppas vi snart är vänner åtminstone. Kakorna kan ju vänta.

img_1865
Copyright © 2016 Jessica Olsbo | All Rights Reserved

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked