Ingen ko på isen

Bikini-look

Det började i lördags. Host host. Stackars Maräng verkade ha satt något i halsen. Gång på gång försökte hon kräkas. Jag hämtade gräs till henne i hopp om att hon skulle äta ett strå för att få upp det hon satt i halsen. Kanske en gigantiskt hårboll helt enkelt. Hon fäller mycket trots sin somriga bikini-look [att få kattungar är inte helt olikt barnafödsel, det ”sliter” på modern. Maräng är tunn som en fjäder och fäller].

På natten lät hon precis som jag gjorde för exakt ett år sedan! I samma stuga. Pipande andning och kräkningar utan kräk.

Söndagen lugnare men på natten. Som ett astma anfall. Någonting står inte rätt till.

Måndagen lugn. Natt mot tisdag värsta anfallet hittills. Hon försökte kräkas gång på gång men inget kom upp.

Nu åker vi in! Jag sökte på veterinärer i Flen och Katrineholm. Möttes av telefonsvarare där länets veterinärer önskade trevlig semester..!

Tredje numret gav svar.

”Veterinären här är redan överbokad men det här låter inte bra. Vänta så ska du få tala med henne själv”.

”Det låter som att hon satt något i halsen. Inte helt ovanligt att katter sätter ett grässtrå i gommen eller näsan som de inte blir av med. Eller i värsta fall kan det vara en tråd som virat sig runt tungan! Kom halv ett men va beredd på väntetid. Alla veterinärer har tagit semester samtidigt”.

Kossor på nyheterna

På väg mot Katrineholm hörde vi på nyheterna på radion. Något om kor som hittats döda. Misstanke om något smittsamt utbrott.

Hos veterinären ringde telefonen i ett. Veterinären sprang in och ut i undersökningsrummet. Hade telefonen på högtalare. Tog ett bloss med öppen dörr. Nämnde att hon hade två kvar i väntrummet, katt med grässtrå och en tax. Vi i väntrummet förstod att det här inte var den vanliga semesterruschen. Plötsligt både en postkurir och en taxikurir på plats. Dubbelleverans av viktig provtagningsutrustning.

Viktig leverans på från Jordbruksverket!

Taxen fick åka vidare för röntgen med konstaterad funnen tumör. Jag håller tummarna!

Sedan Marängs tur.

Maräng

Lugnande medicin fast hon var lugnare än någonsin. Men att låta veterinären titta under tungan var överkurs. Medan Maräng kräktes upp sitt maginnehåll inför undersökningen pratade veterinären i högtalartelefon. Inte en utan fyra eller fem gånger.

Jag kunde inte låta bli.  Frågade assistenten: Vad är det för djur som blivit sjukt?

”En ko”.

Mindes så radions nyheter.

”Det är fy skam att alla tar semester samtidigt.! Jag har tagit hand om fler smådjur på två dagar än vad jag i normalfall gör på två veckor. Och nu det här,  akutinkallad för att ta prover på en ko”.

Semestertider sjukdomstider

Nu håller vi tummar och tassar för Maräng och alla kor. Att det inte är någon ko på isen med vare sig kossorna eller Maräng.

Veterinären hittade ingenting hos Maräng mer än en irriterad tunga. Alldeles röd på sidorna. Jag fick se det själv. Kanske på grund av att hon försökt kräkas gång på gång och fått upp magsaft i munnen. Normala hjärtljud och ingenting i lungorna. Skönt! Men frågan kvarstår, vad är det som inte står rätt till?

Metacam, inflammations dämpande till och med söndag. På måndag ska jag prata med veterinären igen.

Fick lite tips nu på vägen. Kan det vara Becky som smittat henne med något? Svårt att veta då hon redan varit hos oss en månad.

Jag håller er uppdaterade. Hoppas ni har det bra!

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked