Katteffekten

IMG_3425
Popcorn åker X2000, Copyright © 2016 Jessica Olsbo | All Rights Reserved

 

Det talas om hundeffekten. Skaffa dig en vovve och du är aldrig ensam längre. Varken inne eller ute. Människor du möter när du har ett djur med dig – är samma människor du möter utan att ha ett djur med dig – men har du djuret med dig tycks mötet bli ett riktigt möte. Människor är öppna. Pratglada. Leende. Levande. Jag har just åkt tåg med en katt i knät. Jag har under tre timmars resa pratat med sju olika personer. Hade det hänt utan katten. Nej det hade inte hänt. Såvida det inte serverats alkohol i tågvagnen vill säga. Då pratas det för mycket istället

Tågvärden klappar katten. Får veta ras ålder och att katten minsann varit på kärleksresa till Göteborg. Han skrattar och önskar oss en trevlig resa. Innan vi kliver av kommer han tillbaka och kliar Popcorn under hakan. ”Du har det bra du”.

En äldre farbror har svårt att gå i korridoren när tåget börjat rulla. Han har inte hittat sin plats och ser lätt stressad ut. Han stannar upp vid min plats. Han har sett katten i mitt knä. ” Nämen oj vilken stilig katt du har. Jag hade en katt för länge sedan, en bondkatt som fångade alla råttor på gården”. Han går lugnt vidare.

En mamma och en liten pojke kommer fram. ”Får man klappa henne frågar mamman”. ”Javisst han är jättesnäll men han fäller enormt svarar jag! Pojken tvekar inte. Han smeker Popcorn över ryggen. ”Vad fin hon är”. De går iväg till sin plats igen, med Popcornpäls på ärmarna. Jag glömde erbjuda min klädroller.

Jag märker att damen tvärsöver spanar på Popcorn. Det dröjer inte länge förrän hon frågar vad det är för ras. Själv har hon en 8 kg tung kastretad hankatt hemma. En bondkatt som fyller 9 år i sommar.

Två unga killar med hörlurar i öronen passerar. Ena killens blick fastnar på Poppy. ”Nämen sicken going”! Ja han är go säger jag. Våra blickar möts. Han ler och går vidare.

När tåget närmar sig Stockholms central går alla mot dörren fastän tåget ännu rör sig. Popcorn mjauar. Känner att något är på gång. ”Nämen åh har du en katt med dig. Vart är ni på väg. Har det gått bra att åka tåg”. Damen som verkat väldigt stressad, som trängt sig förbi mig nyss, har stannat upp.

Tåget har rullat fram. Tiden har tickat på. Men jag är övertygad om att katten haft effekt. De som mött honom har fångat ögonblicket. Fått en paus på vägen. Ett möte. Ett minne. Katteffekt. Vi är framme i Stockholm.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked