Minimarängerna är här

Under veckan har jag viskat flera gånger till Maräng: vänta med födseln (av de gissningsvis fyra kattungarna), tills på fredag eftermiddag, 11:e mars. Dag 66.

 

Klockan 15:00 igår fredag, den 11:e mars, satte jag mig på sängen och pustade ut! Skönt att kattungarna inte kommit än! Nu var det dag 66 och nu var jag redo. Maräng kom och lade sig bredvid mig och vad tror ni händer. Ja där och då satte värkarna igång!

Under tre timmar var vi oense. Maräng ratade bolådan jag gjort i ordning. Bytte plats hur många gånger som helst. Inte ens min garderobs nedersta hyllplan, som i vanliga fall är förbjuden lyx, dög. När värkarna kom försökte hon dyka ner under dubbelsängensängens överkast. Hon försökte även flera gånger krypa ner Under mig! ”Hjälp matte vad är det som händer”, tycktes hon säga.

18:07, drygt tre timmar efter den första värken gick Maräng plötsligt in i bolådan. Några minuter senare såg jag hur hon fick en kraftig värk. Hon tog sedan ett skutt upp till mig i sängen! Jag lyckades fånga kattungen innan den for i golvet! Jag lyfte Maräng bestämt tillbaka till lådan och visade henne det lilla blöta knyttet hon just fött fram. Maräng flydde. Jag gjorde som jag läst på: torkade kattungens ansikte ren; lossade på fosterhinnorna som satt fast i ansiktet. Sedan klippte husse loss navelsträngen från moderkakan och klämde den mellan sina fingrar i 15 sekunder. Sedan tog jag kattungen i mina händer och lyfte den uppifrån och ner. Snabbt. Och först då, hördes ett underbart litet pipljud! Kattungen rosslade och började sedan pipa. Pip pip pip. Och då kom mamma Maräng fram… Hon hade i ren förskräckelse flytt in under sängen. Hon svarade nu på de pipade ljuden genom egna pip och kom in i bolådan. Vem säger att det är lätt att bli mamma.

19:09 fick Maräng nästa kraftiga värk och kattunge nummer två damp ner i bolådan. Denna gång försökte Maräng inte fly men hon förstod inte heller denna gång vad som just hänt… Hon slickade inte på kattungen utan tittade bara på mig med frågande min. Jag torkade ren även denna kattunge och hörde sedan ett tacksamt litet pip. Maräng såg oförstående ut så jag klippte navelsträngen! Mitt första klipp av navelsträng. Sedan lade jag ungen till Maräng – och hon började tack och lov slicka ren unge nummer två. Det är inte lätt att bli mamma.

Efter en liten återhämtningspaus vägde jag ungarna. Jag passade även på att märka dem med nagellack. På en liten baktassklo: rött på den förstfödda och blått på nummer två. Det kändes som att det nu skulle bli en längre paus – men att hon inte var klar. Kanske halvvägs. Kattungarna pep och kom inte riktigt till ro. Jag gjorde en snabbtvätt av Maräng i badkaret när hon gått på lådan och passade sedan på att faktiskt klippa bort lite päls vid hennes spenar med en hårklippmaskin. Jag bäddade också rent i bolådan. Nu lugnade de sig allihop, mammakatt och de två ungarna.

Klockan 22:40 såg jag hur Maräng jämrade sig och kattunge nummer tre gjorde entré. Den hittills minsta ungen enligt ögonmått. Maräng låg lugnt kvar och började faktiskt tvätta kattungen direkt.  Modersinstinkten hade vaknat. Men bita av navelsträngen gjorde hon inte. Här kan ni se ett foto på en mycket förundrad nybliven tvåbarnsmamma. ”Var kom de här ifrån och vad ska jag med dem till” tycks hon fråga mig.

hh
Copyright © 2016 Jessica Olsbo | All Rights Reserved

Allt var nu lugnt och de tre kattungarna kom snabbt till ro. Även efter denna förlossning bäddade jag rent. Maräng vilade och då somnade även jag… Vid 02 vaknade jag av att det var oroligt i lådan nedanför mig.

02:11 kom krabat nummer fyra till världen. En stor kattunge som Maräng genast började tvätta! Men även denna fjärde gång behövde hon hjälp med navelsträngen. Nu visade Maräng dock en helt annan min, hon såg på mig med en blick en mamma känner igen, stolt. Så väldigt stolt över sina fyra underverk!  Duktiga duktiga Maräng! Leverans av fyra kattungar just den dagen jag önskat mig att det skulle ske. 

Maräng lade sig på sidan och alla fyra underverken hittade snabbt varsin spena:

mm
Copyright © 2016 Jessica Olsbo | All Rights Reserved

 

Natten förlöp lugnt. Jag slumrade och vaknade då och då av lite pip. Jag kikade med ficklampan och såg Maräng ligga lugnt i lådan och ta hand om sina små. Vid klockan 07 serverade jag Maräng vispad äggula som hon slukade på nolltid. Därefter ville hon ha vatten, massor med vatten.

Nu är klockan 11. Maräng och hennes ungar ligger på nedersta hyllan i min garderob. Hon har inte flyttat på sig från vårt sovrum. Men hon har burit omkring ungarna. Vår utmaning nu är att ha lugn och ro i röda huset. Maräng är förstagångsmamma och förstår nog inte riktigt vad det innebär än att vara kattmamma ännu.  Hon behöver en så stressfri miljö som möjligt för att få sin mjölkproduktion igång. Fösta dygnen är kritiska och då kommer endast råmjölk. Efter ett par dagar ska den riktiga mjölken ha runnit till.

Jag kommer att väga kattungarna 1-2 gånger om dagen. Modersmjölksersättning har jag men husses första försök att de minstingen mjölk gick inge vidare. Jag tänker att jag måste låta Maräng försöka först…

Jag håller alla tummar och tassar och hoppas Ni gör det samma – att allt ska löpa på bra hos oss på Vitatassar(nu) med Maräng och hennes första kull, hennes fyra små underverk, fyra små Minimaränger (vars kön jag ännu inte undersökt).

bebis
Copyright © 2016 Jessica Olsbo | All Rights Reserved

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

6 Comments on Minimarängerna är här

jezziejoo said : administrator Report 3 years ago

Tack så mycket !

jezziejoo said : administrator Report 3 years ago

Tack kära Britta! Hälsa Sally.

jezziejoo said : administrator Report 3 years ago

Stort tack !

Hedwig said : Guest Report 3 years ago

Grattis och bra jobbat!

Britta o katten Sally said : Guest Report 3 years ago

Stort grattis till mamma Maräng och en ros till den duktiga barnmorskan Jessica :-) Här i Nya Katthult gläds vi håller vi tummar o tassar för kommande dagar :-)

Mikaela said : Guest Report 3 years ago

Härligt att allt gått bra för maräng Grattis till mormor å nu håller vi tummarna att allt flyter på bra ??

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked