Minne som en katt

I alla tider har människor diskuterat, om det är hunden eller katten som är husdjuret med högst intelligens.  Ofta är det hunden som påstås vara den art som är smartast.

Nu har japanska forskare studerat 49 huskatters minne och resultaten ger bidrag till debatten. Resultaten visade nämligen att katten enligt vissa tester har lika bra minne som hunden! Kanske är katten lika smart som hunden.

En god, nyligen intagen måltid, minns vi alla

Människan har en (minnes)förmåga att enkelt minnas; vissa händelser, i det förflutna. Vi kan lätt minnas vad vi åt till frukost idag men inte vad vi åt för en vecka sedan. Vi kan också lätt minnas vår första dag på arbetet och första dejten med kärleken. Till exempel.  Själva funktionen att lagra minnen av händelser kallas episodiskt minne (episodminne, händelseminne).

Japanska forskare på Kyoto Universitetet sökte svar på om katten har förmåga att memorera trevliga, tidigare upplevelser i närtid.

Som att ha ätit en välsmakande måltid -i en särskild skål. 

Hundar har i tidigare test visat sig ha god förmåga att minnas en nyligen intagen välsmakande måltid.  

I studien deltog 49 katter vars uppgift i undersökningen var: memorera att du åt en god måltid & i vilken matskål du åt maten ur.

Efter en 15 minuters paus kunde katterna i studien enkelt minnas vilken matskål de ätit något gott ur. Detta tolkades som att katten har ett episodiskt minne.

Forskarna är, efter att ha funnit resultat att katter har ett episodiskt minne,  intresserade av  hur länge katters minne varar och om de kan komma ihåg ”specifika minnen” såsom människan gör.

Walte & Becky | Copyright © 2017 Jessica Olsbo | All Rights Reserved

Hoppas forskarna snart har fler spännande resultat att presentera.

Jag är helt övertygad om att katten har minnen. Jag hoppas dock också att de har förmåga att ”låta dåliga minnen falla i glömska”: såsom att Becky i månader attackerade / jagade Walte, att de tvingades bo åtskilda. Det minnet vill vi inte blir verklighet igen så att säga.

Allt går fint nu, trion lever sida vid sida. De har sina favoritställen i huset men inte sällan finner vi alla tre på samma plats, i alla fall om det vankas läggdags. All tre vet att det är husses sida man ”får” sova på, om man får plats vill säga:

Maräng, Becky, Walte | Copyright © 2017 Jessica Olsbo | All Rights Reserved

 

Källor:

http://www.bbc.com/news/science-environment-38665057

http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0376635716303242

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked