När katten inte jagar musen

Nordiskt kattseminarium

I helgen hade jag det stora nöjet att gå på ”Nordic Cat Convention 2016”, ett nordiskt kattseminarium, anordnat av Royal Canin, SVERAK (Sveriges Kattklubbars Riksförbund) och AGRIA.

En heldag om katter (utan katter), för kattuppfödare* på Clarion post hotel (i Göteborg).

Jag vann två biljetter genom min motivering:

Motivering
Jag hoppas vinna biljetter till detta event då det som ny uppfödare är viktigt att få så mycket kunskaper som möjligt. Kunskaper som är faktabaserade. Detta vore en fantastisk chans att höra om de senaste forskningsrönen och lära sig mycket på en gång. Jag är redo med mitt anteckningsblock! Att dessutom få träffa andra uppfödare vore en bonus.

 img_0459

Föreläsarna höll publiken så gott som knäpptyst i timmar.

Nu vet jag varför vissa katter är dåliga musfångare. Jag tror också jag är steget närmare svaren på:

  1. Varför var Tiger inte förtjust i socialt umgänge med någon människa? [Min första katt]
  2. Varför föredrog Ruttu personer av manligt kön? [Min andra katt]
  3. Varför är Maräng mestadels en-kvinnas-katt? [Min tredje katt]
  4. Varför är Becky  e x t r e m t  social? [Min fjärde katt]

Första förläsaren David Appleby (fr England) presenterade de senaste forskningsrönen:

img_0467

img_0474-kopia-kopia

Kattungar hemma? Bjud hem alla du känner!

Hur många kattuppfödare visste innan David Applebys föreläsning att man skall socialisera kattungar redan från och med vecka 2? För att få den där: harmoniska orädda katten som känner sig trygg oavsett situation. Forskning har visat att katter som från två veckors ålder tas upp i knät i minst 15 minuter per dag (helst 40 minuter) fram till vecka sju; blir de där harmoniska, orädda kattungarna vi alla vill ha!

Glöm smittoriskerna, to-do list för kattuppfödare:

Kattungarna behöver för bästa resultat socialiseras i 7 dgr*5 veckor =35 dagar i följd:

  1. Gör en besöksplanering. (Lika noggrann som viktkurvan).
  2. Börja först med dig själv och din familj, när kattungen är två veckor gammal.
  3. Därefter; bjud hem Alla du känner.

Placera dina vänner bekvämt i TV-soffan. Handsprita deras händer och placera sedan en kattunge i knät på din besökare. Viktigt; besökarna ska vara av olika ålder och kön. Gärna högljudda småbarn. Din tafatta farbror. Mostern som är rädd för katter. Och jadå har grannen Bengt en vänlig hund, be honom ta med den!

Om mammakatt protesterar ska hon hållas utanför.

Socialisera kattungarna tillsammans

Om det finns flera kattungar har forskningen visat att bäst resultat uppnås om flera kattungar socialiseras på en och samma gång, tillsammans. Med andra ord; har du 4 kattungar, låt mammakatt ha kvar 2 i sin bolåda (om hon protesterar), socialisera två stycken i 40 minuter i två personers knä bredvid varandra och byt sedan kattungar med mammakatt.

Om mammakatt tycker att ”socialisering är okej” tar du kattmamma och kattungarna ur bolådan (där de såklart ska vara ifred övrig tid) till soffan. Lite dämpat ljus och mys. Om människorna har svårt att sitta still: sätt på en film som varar i 40 minuter.  

Katten som inte jagar råttor och möss

Vecka två till sju är de viktigaste veckorna i en kattunges sociala liv; de fem veckorna präglar resten av kattens liv. Det är helt avgörande vilka människor kattungen fått träffa vecka 2-7, hur den senare i livet bemöter människa / djur.

Fritt fram för besök av: barnbarn, män, kvinnor och för all del hundar och råttor också om du vill att kattungen blir en trygg katt med just dessa människor/djur.

Kattungar som träffat möss vid 2-7 veckors ålder har Inte jaktinstinkt mot möss senare i livet. Nu vet vi varför. Jag kommer definitivt att tänka annorlunda vid nästa kull – barnen kommer att få ta med sig kompisar och  vänner med hund(ar) får väldigt gärna hälsa på.

img_0491-kopia-kopia img_0533

*Det fanns även ett pararellt seminarium ”För kattägare”.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked