Säg den lycka som varar

Det blir inte alltid som man tänkt sig. Plötsligt händer något och sedan är allt förändrat. Olyckliga saker drabbar oss alla. Ingen kommer undan. Sådant är livet.

Jag har många gånger funderat på hurdan Becky skulle vara som mamma. Är hon en lämplig avelshona med sin väldigt rappa personlighet.  Känslig, lite ängslig, uppmärksamhetskrävande och dessutom en vaktkatt (istället för vakthund). Jag har tänkt tanken många gånger: hoppas hon mognar med åldern.

Nu kommer jag aldrig få se hur Becky hade blivit som mamma (hon fyllde 1 år 25/2).

Cancer, FIC, Pyometra

I fredags märkte jag att Becky sprang in och ut på toaletten. Hon följde efter mig och ville ha konstant uppmärksamhet. Sedan såg jag det. Blodblandad flytning från underlivet. Jag stoppade in henne i buren och åkte raka vägen till Blå Stjärnan, djursjukhuset i Göteborg.

Det blev en lång väntan. Jag hann läsa många sidor om olika kattsjukdomar och hoppades in i det sista på att hon drabbats av ”stressblåsa” (så kallad FIC utlöst av stress), det kan ge liknande symptom och passade bra in på Becky som varit mycket stressad över att vi skaffade en katt till före jul (Walte).

Jag delade väntrum med andra kattägare och vi förhörde oss om varandras sökorsaker. Visste ni tex att katten kan få cancer i sina spenar. Ja typ bröstcancer.

Sedan blev det äntligen Beckys tur.  UL-veterinären scannade henne. Lever och njurar ok. Livmodern, förmodligen den största veterinären sett på en så ung hona. Inte bra. Inflammerad på båda sidor. Varfylld. Så kallad pyometra.

”Var hon tänkt som avelskatt”.

Svar ja.

”Inte lämpligt med tanke på att hon fick detta vid så ung ålder. Det kan gå i arv”.

Jag fick besked att det inte var säkert att behandla medicinskt, det finns ingen garanti att hon kan botas av mediciner.

Ville jag rädda livet på henne? Hon blödde rejält nu …

Självklart.

Rekommendation: Operera bort livmodern. Omedelbart.

Operation

På någon minut hade min ”framtida-planer-kurva” fått ett svart streck över sig. Becky skulle inte vara avelshona. Nu skulle vi se till så att hon överlevde. Risk fanns att hela magen skulle spricka.

Det var fredag kväll och många på djurakuten. Veterinären lovade att höra av sig så snart operationen var klar. Klockan 19 ringde redan telefonen! De hade prioriterat Becky och operationen hade gått bra! Gudskelov!

Rymdkatt

Nu är Becky hemma. En liten rymdkatt med plastkrage runt huvudet och rakad mage. Igår tog hon av sig kragen ideligen. Vi provade att ha på henne en body men den fick hon också av sig. Husse valde självmant att vaka över Becky i natt. Jag åkte och köpte en mindre body men den har vi inte behövt använda då kragen nu sitter som den ska.

Vad händer nu?

Först måste man smälta det hela. Ta in vad som hände. De var väldigt bra på detta igen på Blå Stjärnan (jag har ju tyvärr varit där tre gånger nu och fått väldigt tråkiga besked).

Nästa helgs utställning är naturligtvis inställd. Jag har sänt in ett veterinärintyg. Tur att det inte var en längre resa utan en planerad utställning på hemmaplan.

Vi hoppas att Beckys temperament lugnar ner sig nu när hon blivit kastrat. Att hon kommer bättre överens med de andra katterna. Kanske blir hon vår utställningskatt i alla fall, i kastrat klass. Hon gillar verkligen utställningar; att stå i centrum och visa upp sig.

Blir det inte bra – om Becky inte accepterar de andra katterna bättre, ska hon få bli någons alldeles egna italienska prinsessa, utan andra fyrbenta konkurrenter, det är jag skyldig henne.

Nu hoppas vi Becky återhämtar sig fint från operation.

 

En mycket läsvärd text om detta med kattuppfödning:  http://kattstatus.se/sida68.html

 

FIC

 

 

 

PYOMETRA

 

 

 

 

 

 

1 Comment on Säg den lycka som varar

Elin said : Guest Report 2 years ago

tycker att du skall vara tacksam över att det inte var caner din katt hade utan bara en inflamation av livmodern

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked