Säg mamma

Kattungar är redo att lämna mammakatt vid 12 veckors ålder. Mammakatt brukar känna sig mer än ”klar”. I tur och ordning puttar hon ut ungarna från boet. Ja det är klart, alltid finns det någon kvick kattunge som redan klättrat ur för längesen! Denna kvicka lilla krabat även filuren kallad, är mammakatt särskilt trött på!

När de väluppfostrade syskonen sover som bäst klättrar filuren ur boet och mammakatt hinner precis fånga den i nackskinnet sekunden före den tänkt ta sin första flygtur nedför trapporna. ”Det får du allt vänta med lilla vän – än har du inte dina sju kattliv aktiverade” förklarar mammakatt. Trapporna är bara en av de faror som tjänstefolket totalt missat att spärra av. (Ja de är inte mycket till hjälp tjänstefolket, när man har ungar, anser mammakatt).

2014-03-09_1394385827
Maräng 13v, Copyright © 2016 Jessica Olsbo | All Rights Reserved

 

Mammakatt är trött. På att ha ungar. Och ja hon blir tröttare vecka för vecka. Hon gör dock sin plikt. Naturligtvis, något annat alternativ finns inte. I tur och ordning förbereder hon varje kattunge för världen. Likt sin egen mamma och sin mammas mamma levererar hon instinktivt efter bästa moderskapsförmåga.

Tålamod (javisst bit mig i svansen – .). Förnuft (med ett mjukt tag i nacken bär hon tillbaka filuren för sjuttielfte gången).

Hon tänker tillbaka på veckorna som gått. Hon har varit mat-maskin, tillgänglig twenty four seven. Mjölkkranarna är ömma, det blir de när kattungarna börjar få tänder.  Egentligen borde kranarna vara stängda nu men än finns det mjölk kvar – på grund av ”fri-luncharen” som ännu inte begripit att maten i matskålarna är så mycket godare! Nej det är inte lätt att säga nej. Inte ens för en kattmamma. Men nu längtar hon efter egen tid! (Ja vet ni vad – till och med katterna).

Ett tu tre så tar orken slut. Vakennätterna, hoppen ur boet. Ja men låt dem hoppa ut då tänker mammakatt. De får lära sig av sina misstag. Hon blundar där hon ligger på sin favoritplats i solskenet på fönsterbrädan. Hon vet med sitt kattsinne att nu – nu kommer filuren åka på en rejäl smäll! Hon kisar, men öppnar inte ögonen. Hon ligger lugnt kvar. Nej ingen behöver ringa katt-soc för detta är livets gång.

11043021_10153182631489553_305754083728614873_n
Marängs boyfriend. Copyright © 2016 Suzanne Fors | All Rights Reserved

Filuren är bångstyrig. Han muckar med ledaren! Och jajemen där åker han strax på en rejäl tassmatch tänker mammakatt där hon kisar. Låt det hända. Ledaren är stor och tung. Fliuren petar försiktigt på ledarkatten. Ingen reaktion. Ledarkatten vet självklart att filuren är där och stör, men han rör inte en fena. Detta är en del av kattungeskolan alla katter går i och ledarkatten känner ett stort ansvar! Filuren biter ledarkatten i svansen: Playtime tjocking! ”AJ” de var riktigt vassa de där små mjölktänderna. Och filuren flyger! Landar naturligtvis på alla fyra nu, nio veckor gammal, han är ju katt. Men han fick känna på att åka av. Inte kittla och absolut inte bita en stor sovande katt i svansen. Filuren har lärt sig något nytt och är än mer redo för livet. Livet med sin egen familj som tillåter honom att leka länge till. Som bara skrattar när han provar sina nya tandsebissingar.

12 veckor har gått. Mammakatt, ledarkatt och tjänstefolket väntar på de nya ägarna.

De nya självutnämnda tjänstefolken anländer. En efter en. Stora ögon. Pupiller som vidgar sig så fort kattungarna är inom synhåll. Händerna har de svårt att hålla i styr! De lyfter. Smeker. Och är oförsiktiga med sina händer! Kattungarna är överlyckliga! Se mig. Lek med mig. Lyft mig. Rafs där blev det ett rivsår på en hand. Hur ska detta gå?

2014-04-07_1396875044
Maräng 13 v, Copyright © 2016 Jessica Olsbo | All Rights Reserved

 

Mammakatt är inte orolig. Är det något som brukar sluta bra så är det detta. Människorna kan inte slita sig. Till och med Filuren är väldigt populär! Det tingas. Och sedan skrivs det papper.

Ledarkatten lägger sig på rygg. Tassarna i taket! Även denna gång har han och mammakatt lyckats uppfostra de små. 

Kattungarna flyttar en efter en. Tjänstefolket får åter ögon för mammakatt. Och servicen rullar på bättre än någonsin! Mammakatt får massor med uppmärksamhet. Livet har sin gång.

En mamma är alltid en mamma. Hon gör så gott hon kan men förr eller senare är de små stora och redo att möta livet. Själva. Därefter är det upp till var och en att vårda kontakten. Mamma ~ barn, barn ~ mamma. Var och en är ansvarig för sitt liv.

2014-04-30_1398876005
Säg MAMMA ! Copyright © 2016 Jessica Olsbo | All Rights Reserved

 

2 Comments on Säg mamma

jezziejoo said : administrator Report 3 years ago

Vad roligt att du gillar dem!

Hedwig said : Guest Report 3 years ago

Njuter av att läsa dina inlägg. Så hjärtevarma och goa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked