Vågar man ställa ut sin kattunge?

På Facebook finns en grupp för Sverak medlemmar. Alltså en grupp för kattägare som har en eller flera katter registrerade hos Sveriges Kattklubbars Riksförbund. Där är ett hett ämne för dagen; varför sjunker antalet utställare.

Jag minns min första utställning. Maräng var drygt fyra månader. Jag och min uppfödarvän missade att kontrollera om det skett ändringar bland grupperna sedan programmet gått i tryck. Helt plötsligt var det våra kattungars tur, på var sitt domarbord!

För Maräng gick det bra, hon fick sin rosett, även om jag knappt förstod ett ord av vad som sades. Vännen däremot fick sura miner och fick lämna utställningen utan rosett, inte för att det var något fel på katten, utan för att hon, minuterna före domarens bedömning inte hunnit med att kamma kattungen en sista gång. Kattungen hade snyggat till sig själv genom att tvätta sig.

Jag minns min andra utställning. Domaren skakade på huvudet och viskade något till sin kollega. ”Är det första gången du ställer ut” frågade kollegan. Jag bekräftade att så i princip var fallet. ”Det är schamporester i pälsen. Du ska skölja tre gånger längre än du tror att man ska skölja.”  Maräng fick ändå sin rosett.

Jag minns min tredje utställning. Domaren suckade. ”Är det första gången du ställer ut?” Jag bekräftade åter, att jag var nybörjare. ”Katten får inte ha hår längst ut på öronen, de kan du noppa bort såhär.” Maräng fick ändå sin rosett.

Jag är tacksam att jag fick goda råd på vägen vid mina första utställningar. Vid fjärde-femte-sjätte skedde inga större missöden längre. Men om Jag hade fått de sura minerna vid min första utställning hade Jag inte satt min fot på någon mer utställning.

Diskussionerna är livliga i Sverak gruppen.

Många förstår inte vad domaren bedömer. Förhoppningsvis en träningssak. Värre är att många inte ser vad domaren skriver i bedömningsprotokollet. Domarna skriver för slarvigt! Även tidsaspekten för en utställning skapar debatt. På många kattutställningar måste man stanna hela dagen. Från insläppet runt kl 08 på morgonen tills utställningen är slut, ibland så sent som till klockan 18-19. Detta trots att ens egen katt inte gått vidare till de så kallade panelen, utställningens sista bedömningar där de finaste katterna tävlar mot varandra. Ändå måste man vara kvar.

Jag kan utläsa bland inläggen att många önskar sig förändringar. Att förändringar kanske kan öka antalet utställare som nu istället minskar. Men det finns även dem som tycker att det är bra som det är, att man får ta det med sporten, sådana är ”reglerna”.

Själv skulle jag uppskatta om det fanns någon slags sysselsättning för medföljande barn. Kanske fler tävlingar? Rita din katt eller vad vet jag. Poängpromenader som tar längre än 5 minuter. Det hade även varit trevligt att som åhörare kunna höra vad domaren säger. Rösten kanske kan göras hörbar genom en mikrofon. Och ja självklart önskar även jag att man kan utläsa vad det står på bedömningssedlarna, varje gång.  Och naturligtvis ska man inte behöva stanna kvar på utställningen om ens egen katt har tävlat färdigt. Tycker jag.

Igår fick Becky bada. Om hon ska ställas ut så småningom gäller det att vara van vid skönhetsvård. Badet gick jättebra. Inte ett mjau yttrade hon. Det var bara efter badet som hon verkade tycka att det var hemskt obehagligt att tassarna var blöta. Inte förrän de var omsorgsfullt torkade en efter en, tassade hon vidare till en ny plats och lät sedan även Maräng hjälpa till med resterande torken.

Beckys uppfödare oroades över mitt bad.Inte ska du ställa ut redan nu?” Jag fick veta att hennes veterinär nyligen varit i Usa där det pratas om att alla kattungar ska vaccineras en tredje gång. Uppfödaren bad mig fundera noga över om det är värt att riskera att Becky kan bli sjuk av att besöka en utställning, då kattungar är väldigt mottagliga för bakterier och baciller . Det gav mig en tankeställare. Jag har ingen brådska så vi får se, när och om, det så småningom blir dags för mig att våga ställa upp en katt på domarbordet igen.

Har ni erfarenheter av att er katt blivit sjuk efter utställning? Har ni hört talas om en tredje vaccinering?  Hur kan man öka antalet utställare? Skriv gärna under kommentarer.

13590464_10153869087267572_1039799836174763897_n

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked